Mart Deliligi ve Neden Oldugu Akil Oyunlari

Bir mart ayi ve onun tetikledigi bir ‘Mart Deliligi” daha geldi. Kolej basketbolu sezonunda ilk 64 sirayi alan takimlarin yer aldigi elemeli maclar basladi. Kolej basketbolu deyip gecmemek lazim. Gozlemledigim kadariyla bircok kisi icin NBA’den daha onemli bir olay bu. Iskolik sayabilecegimiz danisman hocamdan bolum sekreterine, hatta bolumu ziyarete gelen baska akademisyenlere kadar herkesle turnuvadaki tahminleri uzerine konusabilirsiniz. Malum meshur tahmin tablosu (Bracket) cikarma olayi bu turnuva icin yapiliyor. Obama da sagolsun her sene yapar. Bu seneki icin bu baglantidaki siteye bir goz atmaniz yeterli.

Konuyu dogal olarak Michigan State Universitesi’ne getirecegim. Sirf Evan Turner var diye Ohio State’den ya da en buyuk favori oldugu icin Kanasa’tan bahsedecek degilim. Nihayetinde damarimi kesseniz kanim yesil beyaz akar ve ne olursa olsun bendeki gundem her zaman MSU Spartans’tir.

Evan turner, Ohio state

Gundem Spartans ama turnuva oncesi durum cok parlak degil gibi. Normal sezonun son macinda ezeli rakip Michigan Universitesi’ni farkli devirip konferans sampiyonlugunu Purdue ve Ohaio State ile paylasinca sezon sonuna dogru baslayan kotu gidis durmus gibi gozuktu basta. Ama ertesi hafta baslayan Big-10 konferans kupasinda (Her konferansin kendi icinde duzenledigi Ingiltere’deki FA Cup gibi dusunebilirsiniz) ilk turda elenmek bircok soru isaretini beraberinde getirdi.

Zafer’in “MSU’dan bana ne” dedigini duyar gibiyim ama konuyu biraz dolayli da olsa Obama’ya ve Aziz Yildirim’a getirecegim, biraz sabir. Neyse bizim unlu koc Tom Izzo once takimin onemli silahlarindan Chris Allen’i (SG) detayli olarak aciklanmayan bir disiplin sorunu nedeniyle bir macligina kadro disi birakti. Takimin bir baska onemli sayilabilecek kozu olan Durrell Summers’i da son 14 dakika kenara cekti, basin toplantisinda Summers’i defans yapmamakla sucladi ve hakkinda cok da yumusak olmayan aciklamalar yapti. Takima bu sene katilan Shaq benzeri pivotumuz Derrick Nix ise yeterli sure almamaktan sikayetci ve he ne kadar son roportajinda cok mutevazi bir aciklama yapsa da (“eger bana verilen gorev yildizlara su verip onlari alkislamaksa, turnuvada onu yapacagim”) bu sikayetini surekli dillendiriyordu. Son olarak da takimi yildiz oyun kurucusu Kalin Lucas sakatlik sonrasi henuz kendini bulamamis gibi.

Summers, Lucas, Allen

Genel olarak baktigimizda MSU bu sene guclu takimlarla yaptigi maclarin cogundan boynu bukuk ayrildi. Biraz bu yuzden, biraz da son durumlar yuzunden bu sene MSU’ya cok sans verilmiyor. Yine de Obama olasi bir 2. tur Maryland-MSU maci icin su ifadeyi kullandi:

Maryland's got a great player; Michigan State's got a great coach. And I think that makes the difference!”


Obama ve Izzo

Tabii yine de bu aciklamasi 3. turdaki olasi bir Kansas eslesmesinde Kansas’i favori gostermesini engellemedi. Ben de kendi tablomda maci Kansas’a verdim vermesine ama isin icinde Tom Izzo olunca acikcasi tahminim tutmamasindan endise ediyorum (Gerci MSU sampiyon olsun, tum tahminlerimin yanmasina raziyim).

Kadroda onemli oyuncular var ama MSU’nun gucu yildizlarindan gelmiyor. Oyle olsa ne gecen sene final oynayabilirdi, ne de her 4 senede bir dortlu finale katilma hakki elde edebilirdi. Kadrolara baksaniz cogu takimda potansiyeli bizimkilerden yuksek bir oyuncu bulabilirsiniz. MSU’nun gucu ise genelde iyi savunma, kadro derinligi ve rakiplere karsi kurdugu ribaund ustunlugunden gelmekte. Ozellikle kadro derinligi NCAA turnuvasinda cok onemli bir faktor zira oyununu 2-3 yildiz oyuncusunun ustune kuran takimlar (ki cogunu bu kategoriye sokabiliriz) ilerleyen turlarda daha cok yipraniyorlar.

MSU sene basinda kadro derinligi en iyi olan takimlardan birisi (belki de en iyisi) olarak gosteriliyordu ama bu derinlik sezon icinde cok kendini gostermedi. Iddiali maclar kilpayi da olsa genelde kaybedildi ve turnuva oncesi soru isaretleri artti. Iste bu yuzden Izzo’nun son hareketlerini buna bagliyorum. Summers ve Allen gecen seneki katkilarini yapmazlarsa bu takimin dortlu finale gitmesi mumkun olmaz. Bu yuzden son olaylarin basta bu iki oyuncu olmak uzere takimi ateslemek icin yapilmis olma olasiligini goz ardi etmemek gerekiyor. Eger durum buysa ve ise de yararsa Obama’nin ve benim tahminler yatabilir.

Taraftariz biz, cekeriz cefa/ Magic Johnson bizi birakma

Ne olursa olsun MSU son 10-15 yilda gelen istikrarindan dolayi yine iyi bir sonuc alacaktir. Belki bir Magic Johson'inimiz yok artik ama dortlu final olmasa bile MSU ilk 8 ya da ilk 16’da yer bulacaktir kendine. Bu istikrar Aziz Yildirim’in da zamaninda soylemeye calsitigi gibi arada gelen sampiyonluklardan daha onemli. Belki de bu yuzden takim maci kaybedince salonu homurdanarak ve kufurlerle terkeden tek taraftar ben oluyorum, o da Turkiye’den kalma bir aliskanlik iste. Arada kizip maglubiyetler sonrasi kombineyi aldigim gunku aklima kufur etsem de okulumun boyle bir takimi oldugu icin kendimi conk sansli hissediyorum. Ben Turkiye’ye donmeden bir Izzo da Turkiye’ye gelse ne guzel olur!

Izzo olmazsa Johson da olur. Sihiri yeter!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sex is back in rock and roll!

"Taco" demiştik!

"Adın ne?"