F1 de sezon öncesi

Formula 1 de yeni sezon bu hafta sonu Avustralya'da başlıyor. Her sezon öncesinde olduğu gibi FIA bu sezon öncesinde de bazı kuralları değiştirdi veya yeni kurallar getirdi. Yapılan kural değişikliklerinde temel amacın harcamaların azaltılması ve araçların dayanıklılığının artırılması olduğu ifade edildi. Çok ayrıntıya girmeden bu değişikliklere bir göz atalım:
*10 senelik uzun bir aradan sonra oluksuz lastiklere geri dönülecek. Bu şekilde araçlardaki mekanik yol tutuşun artıp, yarışlarda daha fazla geçiş olacağı düşünülüyor. Ancak, oluklu lastiklere geçişte de aerodinamik yol tutuşun artıp daha fazla geçiş olacağı düşünülmüştü. Yani bir deneme yanılma olayı göreceğiz tekrardan. Kısacası bu değişikliğin geçişleri nasıl etkileyeceğini diğer faktörler de belirleyecek.
*Lastiklerden sonra en belirgin değişiklikler aerodinamik yapılarda görülmekte. Öncelikle gövdelerdeki delikler, bacalar, kanatçıklar... vb gibi teferruatlar artık olmayacak. Gövdeler daha temiz bir görünüme sahip olacak. Bunun dışında ön kanatlar yere yaklaştırılıp genişliği artırılırken, arka kanatlar da daraltıldı, yükseltildi ve düzleştirildi.
*Bu sezon motor devir sayıları 19000 yerine 18000 devir/dakika ile sınırlandırıldı. Ayrıca geçtiğimiz sezon aynı motoru iki yarışta kullanmak zorunda olan takımlar bu sene aynı motoru üç yarışta kullanmak zorundalar.
*Kinetik Enerji İyileştirme Sistemi (KERS) bu sezonki en büyük değişiklik. Frenleme anında aracın kinetik enerjisini depolayıp sonradan kullanabilmeye dayalı bu sistemle tur başına birkaç saniyeye kadar 80bhp ekstra motor gücü elde etmek amaçlanmakta. Henüz tüm takımlar bu sistemi kullanmaya başlamasa da sezon ortasına doğru sistemin tüm takımlar tarafından kullanılması bekleniyor.
*Bu sene, sezon içinde yapılan test sürüşleri de yapılamayacak.
*Son olarak puanlama sisteminden bahsetmek gerekirdi ancak gelecek sezona ertelenmiş.
Bu sezonki takım ve sürücüleri de yazalım da klişeyi gerçekleştirelim, yer kaplasın!
McLaren Mercedes:
1 Lewis Hamilton 2 Heikki Kovalainen Ferrari: 3 Felipe Massa 4 Kimi Raikkonen BMW Sauber: 5 Robert Kubica 6 Nick Heidfeld Renault: 7 Fernando Alonso 8 Nelson Piquet Toyota: 9 Jarno Trulli 10 Timo Glock STR Ferrari: 11 Sebastien Bourdais 12 Sebastien Buemi Red Bull Renault: 14 Mark Webber 15 Sebastian Vettel Williams Toyota: 16 Nico Rosberg 17 Kazuki Nakajima Force India Mercedes: 19 Adrian Sutil 20 Giancarlo Fisichella Brawn Mercedes: 21 Jenson Button 22 Rubens Barrichello

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Adın ne?"

Sex is back in rock and roll!

"Taco" demiştik!